NOI in secolul XXI in Revista Mala Hierba

Leave a comment

January 12, 2013 by daniela marin

  1. Ce este Proiectul NOI? O poartă deschisă comunicării, o serie de cărți pentru adolescenți sau un experiment riscant?

NOI în secolul XXI este un forum, o platformă, o agoră pentru toţi aceia care simt că au ceva de spus despre acum, despre viaţa la început de secol. Este o ocazie de a se exprima, de a se dezvălui, o scenă pe care se pot urca “vorbitorii” şi în jurul căreia se pot aduna toţi cei ce au în menirea lor sprijinirea procesului evoluţiei omului, dascăli, educatori, părinţi, conducători de departamente şi de ministere, căci numai împreună şi ascultându-ne unii pe alţii putem face acele schimbări necesare trecerii de la război la pace, de la ură la armonie, de la competiţie şi invidie la cooperare şi compasiune, de la o lume autodistructivă la o lume pro-viaţă cu adevărat, de la o lume a falsităţii la o lume a Adevărului şi a Iubirii. Scena nu este deschisă doar copiilor sau adolescenţilor, ci tuturor.  Nu este un concurs literar, ci mai degrabă o selecţie de mesaje valoroase şi folositoare nouă, tuturor, acum. Schimbarea suntem noi, depinde de noi. Felul în care trăim, în care ne dezvoltăm, în care pregătim viitorul copiilor noştri, depinde doar de noi. Omul este puternic, inteligent, creativ. Depinde de ce îi bagi în cap de mic, de realitatea pe care o preia, de cea pe care o perpetuează fiecare individ. Responsabilitatea nu este a conducătorilor, ci a fiecărui individ. Şi dacă fiecare va încerca să-şi facă treaba bine, în dreptul său, dacă va reuşi să-şi cunoască talentul şi să îl pună în practică, să simtă şi să acţioneze dintr-un sistem armonios alcătuit din minte şi inimă, din inteligenţă şi iubire, din corp şi din suflet, atunci munca nu va mai fi grea, iar roadele vor fi frumoase şi binecuvântate.

  1. Din experiența dvs. și din lucrările pe care le primiți la redacție, credeți că este greu pentru adolescenții din ziua de azi să fie sinceri, deschiși? Să mai spere într-un viitor luminos, fără conflicte?

Am să vă dau două citate din cartea “Adolescenţii”:
“Viaţa înseamnă a simţi”.“Eu cred că fiecare om are un cântec al lui. Asta face să poată intra în rezonanţă cu alt om, cu alţi oameni şi uite-aşa, ca-ntr-o orchestră, omenirea cântă o simfonie.” (Iarina Pascu) “Schimbările se fac una câte una. Pași mici, dar măcar știu că sunt spre înainte. <<Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume>> spune Gandhi. Eu nu sunt ȋncă schimbarea, dar voi deveni.”(Marian Leuteriu)

Cred că oricând, în orice perioadă din trecutul cunoscut de noi, adolescenţilor le-a fost greu să fie sinceri pentru că, în mod repetat, au fost aspru taxaţi de adulţi pentru sinceritatea lor. Au învăţat de la adulţi că actul onestităţii poate fi recompensat prin pedeapsă, pierdere, suferinţă. Au învăţat de la adulţi (căci de unde altundeva învaţă omul mic?) că sinceritatea poate fi sacrificată pe altarul unei pseudo securităţi materiale sau sociale. Au fost învăţaţi că a pune întrebări şi a nu fi mulţumit cu ceea ce li se răspunde înseamnă lipsă de respect sau obrăznicie. Cred că multe generaţii de adolescenţi au suferit şi şi-au rănit aripile sufletului pentru că nu au avut puterea, încrederea, curajul de a fi ei înşişi, nu doar o copie a altcuiva. Mulţi încearcă să semene cu modelele alese, cu cei care sunt prezentaţi şi par a fi “realizaţi”. Din frustrările adolescenţei se nasc tristeţile şi depresiile viitorilor adulţi. Într-o etapă superioară a timpului, ceea ce trăieşti în primii ani ai adolescenţei, să spunem între 11 şi 16 ani, va reveni în jur de 28 până înspre 33 de ani. Şanse de a te cunoaşte pe tine, de a te angaja pe drumul tău, de a-ţi îndrepta coloana vertebrală şi a alege să faci aşa cum simţi, şi nu neapărat aşa cum îţi spun alţii, revin mereu în viaţa noastră. Respectându-i pe cei din jur, având dorinţa de a fi în pace şi armonie cu cei din jur, nu în competiţie şi ură, îţi poţi permite să fii şi să rămâi deschis. Secretul se află înăuntrul tău. Respectându-te pe tine, cu totul, fiind în pace şi armonie cu tine, dorindu-ţi să faci ceea ce poţi să faci mai bine cu iubire, vei dobândi puterea necesară coabitării, puterea de a fi fericit. Cunoscându-te şi iubindu-te pe tine, îţi vei putea iubi şi cunoaşte şi aproapele.

  1. Ce înseamnă pentru dvs. cuvântul ”Noi”? Cine suntem NOI? 

În cuvântul de început al primului volum din seria “NOI în secolul XXI”, am spus că “NOI suntem chiar noi. Toţi. Trecuţi, prezenţi şi viitori. NOI nu înseamnă numai adolescenţi, tineri, adulţi, maturi, vârstnici. Ci înseamnă chiar amestecul acestor viziuni, coabitarea lor în unicul timp prezent. NOI este tot ceea ce poate fi acum. Orice schimbare la nivel individual este prezentă în NOI. Orice reuşită individuală este o reuşită a lui NOI. Sau, dacă forţăm doar puţin lingvistica românească amintindu-ne de Noe sau de Neo, am putea spune că noi suntem cei care putem realiza orice schimbare necesară vieţii noastre, NOI suntem salvatorii pe care îi aşteptăm. Printre noi se află toţi cei care pot face diferenţa. Trebuie doar să îi ascultăm. Printre NOI se află tot ceea ce are sens şi de aceea este.”

Ce aş putea adăuga este aspectul ce se referă la conştiinţa colectivă, acest câmp la care suntem racordaţi indiferent de voinţa noastră, prin simplul fapt că existăm, respirăm, gândim în acest spaţiu, sub acest “nor” comun. NOI este, până la urmă, un câmp de energie în care fiecare gând, intenţie, rugăciune sau dorinţă se regăseşte ca informaţie electro-magnetică, tot aşa cum în spaţiul vast din jurul nostru, de deasupra noastră, chiar dincolo de atmosfera planetei, informaţii,unde, frecvenţe circulă nonstop, indiferent dacă noi suntem conştienţi că suntem, că deţinem fiecare, un sistem de emisie-recepţie calibrat astfel încât poate recepta şi se poate conecta la anumite informaţii- frecvenţe. Ceea ce emiţi, ce trimiţi astfel în afara ta, ceea ce gândeşti, ceea ce-ţi doreşti, totul este “înregistrat” şi reprezintă o emisie de unde cu diferite lungimi şi amplitudini. În funcţie de aceşti şi de mulţi alţi parametri, te vor găsi alte unde, alte informaţii cu care rezonezi, pe care le-ai cerut, de care ai nevoie pentru a-ţi împlini visul, dorinţa. Uneori, fiind vorba de o distanţă mai mare, răspunsul universului poate ajunge la tine puţin mai târziu, atât cât să nu-ţi mai aminteşti că ai cerut cândva asta.

Noul Om al Iubirii, din Iubire ivit, pentru Iubire venit, este un model în care sinceritatea, onestitatea, respectul, deschiderea, compasiunea şi grija faţă de alţii, sunt calităţi fireşti, naturale. Nu sunt un produs al educaţiei. NOUL OM este prezent şi accesibil oricui. Este un model intrinsec, încastrat în structura omului. Iubirea este combustibilul ce-l activează, îi dă viaţă. Iubirea de adevăr şi de sinceritate, de deschidere şi cooperare, iubirea pentru sine şi pentru toţi ceilalţi “sine” din jur. Şi eu cred că sunt mulţi copii, adolescenţi, adulţi care şi-au pus de multe ori această întrebare: de ce trebuie să îi urâm pe alţii, de ce trebuie să fim în competiţie cu alţii, de ce trebuie să fim altfel decât suntem? Noi cine suntem? Martori inactivi ai crimelor, ai injustiţiilor, ai abuzurilor, ai războaielor? Noi suntem altfel şi de aceea trebuie să ne ascundem? Suntem defecţi? Pentru a supravieţui în această lume strâmbă trebuie să negăm ceea ce suntem? Aceştia sunt deja noii oameni, şi tare greu le-a fost să trăiască în acest sistem. Noii Oameni au existat dintotdeauna, în orice generaţie. Doar că, poate, acum sunt mai mulţi la un loc. Şi astfel mai puternici. Înflorirea lor va îmbrăca Pământul într-o frumuseţe… divină.

Extras din articolul : http://www.mala-hierba.com/9-intrebari-pentru-daniela-marin-un-editor-nonconformist/

Autor: Zully Mustafa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introduceti adresa de email pentru a va abona la gandurile noastre :)

Teatrul Spiritual: Teatrul Spiritual

90 de secunde din Teatrul Spiritual

90 de secunde din Teatrul Spiritual

Cum poţi cuprinde sute de ore în 90 de secunde?… Ore încărcate de pasiune, de iubire de teatru, de oameni… ore de muncă şi bucurie deopotrivă… ore, zile, nopţi, săptămâni, luni, ani… înghesuite în aceste 90 de secunde. Montaj video realizat de Mihaela Tolan. Muzica: Ioan Gyuri Pascu – Ce liberi am fi (Casa Inimii […]

Academia Martirilor

Academia Martirilor

În romanul lui Benoit Duteurtre, Fetiţa şi ţigara[1], o grupare teroristă autointitulată “Conştiinţa lui John Wayne” se hotărăşte să aducă o îmbunătăţire a imaginii terorismului căzut în banalitate, să înalţe calitatea actului terorist la rang de artă. “Ca răspuns la umilinţa pe care ne-o provoacă atâţia terorişti amatori, atâţia asasini fără credinţă sau lege, afirmăm […]

De azi într-o săptămână, adică pe 12 mai

De azi într-o săptămână, adică pe 12 mai

Pornind de la adaptarea după romanul Fetiţa şi ţigara al lui Benoit Duteurtre, adaptare scenică de Sorin-Lucian Ionescu, spectacolul I LOVE DEMOCRACY beneficiază de o echipă de inimoşi conduşi de bagheta regizorală a lui Andrei Bogdan Roşu. Mihaela Tolan este unul din aceşti inimoşi. Mulţumim, Mihaela, pentru teasere, filmări, fotografii… pentru tot! Mulţumim, de asemenea, […]

Blogul lui Ioan Gyuri Pascu: blogul lui gyuri

Toamna şi teatrul

Ar trebui să se ivească de undeva şi entuziasmul toamnei. Aşa molcomă şi cu tendinţe depresive cum e, uşor prea plină de ea însăşi şi de roadele ei, toamna este clar un personaj feminin. O divă cu … Source: Toamna şi teatrul

Revelion cu Dumnezeu

Constrângerile şi cutumele societăţii, implantul tradiţiei în măseaua minţii, filozofiile preluate, nefericirile aşteptate, aşteptările consumatoare de viaţă… Ce treabă mai are Dumnezeu în treaba a… Source: Revelion cu Dumnezeu

Mes la repetiţia din 10 iunie

“Mes” se repetă.  Câteva fotografii de la repetiţia din 10 iunie. Am stabilit şi avanpremiera: Joi, 30 iunie, 2016. Tot la Teatrul de Artă. Ora 20:30. Fotografii de Mihaela Tolan   Madalina Ig… Source: Mes la repetiţia din 10 iunie

Daria Ganescu: DARdeDARia

22. 1. 2018

Poți accepta concret că ești deja tot ce ai nevoie în viața ta (structură, curaj, stabilitate, imaginație)?

DAMA de VERDE – Femeia în societate

În cartomanție, figurile de verde reprezintă, în general, persoane de stat, “uniforma” sau relațiile profesionale. Acesta este motivul pentru care am ales Dama de Verde ca simbol al acestui atelier, primul din cadrul Atelierului de Dame. Pentru a trăi împlinite și mulțumite de noi însene, avem nevoie mai întâi să ne cunoaștem. Vom porni de la […]

21. 1. 2018

Cât de des îți ascunzi propria fragilitate în spatele zidului severității și-al “corectitudinii”?

%d bloggers like this: